Peperkoek-2Bkerstkoekjes-2Bbakken-2B8
In Amerika en Scandinavië is het voor mijn idee veel populairder, typische kerstkoekjes bakken. Het lijkt mij ook heel leuk om ooit nog eens zo’n peperkoekhuis te maken, maar daar mag je echt wel een hele dag voor uittrekken volgens mij. Dat ga ik volgend jaar doen als ik weer kerstvakantie heb. De kerstvakantie leent zich sowieso uitstekend voor zulk soort gezellige dingen, dus ik zou zeggen: verveel je je? Ga kerstkoekjes maken! Kennen jullie de film Pippi Langkous met kerst? Daarin zag ik het altijd en voor mij was dit echt iets wat ik ooit nog eens gedaan wou hebben.

Zorg dat de boter goed zacht is, dus haal hem een poosje van te voren uit de koelkast. Mocht je dit vergeten zijn dan kun je hem voorzichtig een half minuutje in de magnetron doen. Meng de boter goed met de basterdsuiker tot één geheel. Voeg daarna alle andere ingrediënten erbij en kneedt alles goed samen met een staafmixer of je handen.

Dek je kom af met iets zoals aluminiumfolie en zet het voor een uurtje weg in de koelkast. Na dat uurtje kun je het koekdeeg eruit halen en met de deegroller het geheel plat rollen tot niet meer dan 1cm dikte. Gebruik wat bloem op de ondergrond en je roller zodat je het koekdeeg niet steeds kapot scheurt. En dan komt het leukste karweitje: het koekdeeg uitdrukken in de vormpjes. Zet ondertussen de oven vast aan op 180°C.

Leg alle vormpjes op bakfolie, schuif de plaat in de oven en geniet van de geur! Maar niet te lang, want na 5 minuten moeten ze al goed zijn! Ik deed ze er de eerste keer bijna een kwartier in en toen waren ze aardig crispy geworden :) Als je ze na die 5 minuten eruit haalt zijn ze nog zacht, maar je moet ze ook eerst even minimaal een half laten uitharden.

Strooi er wat poedersuiker over als je dat lekker lijkt of voor de sier want het staat ook leuk. En dan zijn je kerstkoekjes al klaar om op te eten!

Maak jij wel eens kerstkoekjes rond de kerstperiode? Of heb je wel eens zo’n peperkoekhuis gemaakt? Hoop dat jullie het leuk vonden! Enjoy!