Blogger-2Blayout-2Buitleg-2Bsimplyemily

Regelmatig krijg ik vragen over mijn layout, met name omdat hij gemaakt is met Blogger. En Blogger, die biedt niet zoveel mogelijkheden. Zelf wil ik wel altijd heel veel opties aan mijn blog toevoegen maar dat kan dan niet via de reguliere instellingen. Daarom duik ik zo af en toe eens in de HTML met behulp van heel veel (Engelse) tutorials en youtube video’s. Eerder beantwoordde ik al eens een aantal veel gestelde vragen rondom mijn blog. Kijk daar ook eens als je iets graag wil weten, ik zal die vragen nu niet behandelen. Hier komen ze dan, mijn secret tips!


Kleuren
Wil je je blog er als een mooi, samenhangend en rustig geheel laten uit zien? Stem dan vooral de kleuren die je gebruikt goed op elkaar af. Pak een aantal basiskleuren die leidend zijn voor jouw blog layout. Bij mij zijn dat licht taupe, wit en zwart + af een toe een accentje lichtblauw in de linkjes die ik gebruik – wat ook weer terugkomt in mijn bloglovin button. Ik weet het, het gaat het ver. Soms zie ik blog layouts die alle kleuren van de regenboog hebben en waarvan de kleuren zo niét met elkaar combineren. Je layout is de eerste indruk en die moet overzichtelijk overkomen.

Lettertypes
Hetzelfde geldt voor lettertypes: je mag best afwisselen, maar gebruik niet voor elk dingetje een ander lettertype. Download eens een custom font via bijv. google fonts. Deze voeg je namelijk heel makkelijk aan je HTML van je layout toe. Zet de bijgeleverde code onder <head> neer (aan het begin van je HTML) en typ er even zelf </link> achter. Alleen dan zal die het doen. Je zult zien dat deze </link> later wel weer weg is. Nu kun je bij alle onderdelen van je layout, zoals je post-title, het lettertype aanpassen. Ook hier weer: stem alles op elkaar af. Zo gebruik ik voor mijn post-title dezelfde als voor mijn kopjes in mijn sidebar.

Wil je bijvoorbeeld je font in je post-title in hoofdletters, maar wil je dat hij dat automatisch doet? Zet dan bij text-transform: uppercase er achter.

Categorieën
Het is handig om je blog in te delen in een aantal categorieën, dit is voor jezelf makkelijk maar ook voor je lezers om iets snel terug te vinden. Blogger heeft niet echt een categorieën optie, maar wel een label functie. Bij indeling op je dashboard kun je in je zijbalk een gadget toevoegen, kies daar de optie labels. Vervolgens voer je een aantal categorieën in en deze komen dan in je zijbalk staan. Wat ik alleen minder mooi vond is dat hij de labels die je gebruikt ook onder de artikelen plaatst. Dit kun je weghalen met behulp van een korte handleiding. Deze uitleg is wat complexer, dus als je dit wil weten: klik hier.

Ook al ben ik zelf wel heel erg aan het nadenken over overstappen naar WordPress, wilde ik deze tips toch nog met jullie delen. Blogger is beperkt, maar met een beetje geduld en oefenen kun je heel veel zelf aanpassen. En om een beetje onderscheidend te zijn heb je dit wel nodig! Vind jij het leuk om aan je layout te sleutelen?