Lace-2Band-2Barmy-2B7

Vorige week plaatste ik een artikel met als titel “Wat is er zo leuk aan bloggen dan?”. Hier kwamen zoveel leuke en herkenbare reacties van jullie op dat ik gewoon spontaan zin had om nog eens zo’n blog te schrijven. Alleen vond ik het kiezen van de juiste titel bij dit artikel best lastig. Ik wil namelijk niet alleen vertellen wat ik geleerd heb, maar ook dat ik bepaalde dingen nu anders doe. “Hoe bloggen mij veranderd heeft” vond ik zo zwaar en dat is ook niet zo, het heeft mij niet veranderd want ik ben nog steeds Emily. Wat bloggen mij allemaal heeft opgeleverd dan!


Contacten
Vond ik het eerst doodeng om op vreemden af te stappen en sowieso om contacten te maken, nu gaat me dat al veel beter af. Niet alleen op het gebied van blogcontacten, maar ook daar buiten in mijn ‘normale leven’. En ik denk zeker dat bloggen mij daar wel mee geholpen heeft. Doordat het voor bloggers heel normaal is om contacten te leggen met ‘wild vreemde mede-bloggers’ merk ik dat ik nu in het algemeen makkelijker contact maak.

Studierichting
Door het bloggen ontdek ik langzaam maar zeker wat voor een richting ik op zou willen tijdens en na mijn studie. Toen ik begon aan mijn opleiding Communicatie wist ik echt niet of die opleiding wel wat voor mij zou zijn en heb ik in het eerste jaar echt veel getwijfeld. Soms was ik er best wel klaar mee dat de opleiding Communicatie zo “lekker breed” is. Zo lekker is dat niet altijd. Ik hou best wel van concreetheid en dat was Communicatie voor mij helemaal niet. Nu weet ik -mede door mijn blog- dat ik de juiste opleiding heb gekozen en dat ik waarschijnlijk iets richting online media wil gaan doen.

Je eigen zaakje
Af en toe moet je het gewoon weer even realiseren: dat je ‘gewoon even’ een eigen website hebt waar een heleboel mensen op kijken die in jou geïnteresseerd zijn. Een stukje op het internet wat helemaal in jouw bezit is en waar je al je creativiteit in kwijt kunt. Ik zie het gewoon als ‘mijn eigen zaakje’ ook al is het dat financieel echt niet zo. Het klinkt zo leuk :)

Bloggerskills
En last but not least, de bloggerskills! Ik was altijd al  -toen ik nog wat jonger was- bezig met het prutsen in Paint met allerlei plaatjes en het verbouwen van mijn layout op bijv. kindertent en nog een andere soortgelijke website (ik kom niet op de naam) in HTML. Maar nu gaat het natuurlijk wel een stukje verder en professioneler. En eigenlijk heb ik me dat zelf gewoon aangeleerd. Ik moet zeggen dat ik het ook geen straf vind hoor, een hele middag prutsen in die codes. Naast het maken van je layout moet je natuurlijk ook nog denken aan je google analytics, je hosting en niet te vergeten de fotografieskills. En dat doen wij bloggers toch wel even allemaal zelf. We zijn manusje van alles!

Kortom, ik kan van genoeg dingen zeggen dat ik ze geleerd heb door het bloggen. En daar ben ik best blij mee! Wat heb jij geleerd door je blog?