Dat ik altijd al wel een koopjesjager ben geweest, dat is bij veel mensen wel bekend. Ook als het op interieur aankomt, vind ik het een leuke uitdaging om dat op een goedkope manier te doen. Soms betekent dat ook dat je keuzes moet maken. Van ons huidige huisje wisten we dat we er niet lang zouden wonen omdat het tijdelijk zou zijn, tot we een koophuis gevonden hadden. Je wilt dan nog niet echt investeren in meubels, maar het wel zo leuk mogelijk maken. Hoe wij dat gedaan hebben?

Koop tweedehands

Dit is denk ik de meest voor de hand liggende tip, maar wel een van de beste manieren om goedkoper aan (mooie) items te komen. Je kunt af en toe een kringloopwinkel bezoeken, maar natuurlijk ook Marktplaats of Facebook Marketplace afstruinen. Zo hebben wij onze eetkamerstoelen tweedehands op de kop getikt (terwijl dit geliefde stoelen zijn die soms voor veel geld te koop staan!). Kwestie van op tijd beginnen met zoeken en net zo lang doorzoeken tot je hét koopje gevonden hebt. Ook verschillende decoratie komt van kringlopen zoals bloempotten, vaasjes, kaarsenhouders of fotolijsten. 

Kijk naar outlets of andere soorten uitverkoop

Zowel onze bank als onze eetkamertafel zijn nieuw, maar hebben we toch goedkoper weten te scoren. We hadden tot twee keer toe dat we via Marktplaats op een advertentie stuitte waarin het werd aangeboden omdat het in een opslag stond en weg moest (bank) en omdat er een productiefoutje was (tafel). Hier moet je overigens wel net geluk voor hebben.

Knap meubels op

Sommige meubels of decoratie zou je misschien in eerste instantie geen kans meer geven, totdat je er misschien een likje verf over doet. Dit kan natuurlijk ook heel goed met items die je tweedehands scoort. In ons geval wilden we pas een nieuw bed kopen als we een eigen huis hebben. Om die reden hebben we Edwin zijn oude bed – zilvergrijs van kleur – overgespoten in zwart. Dat geeft al zo’n andere look.

Ga aan de slag met DIY’s

En als laatste tip: ga lekker zelf aan de slag met dingen maken. Zie je bijvoorbeeld allemaal mooie posters voor in een lijst, maar vind je het ook eigenlijk veel te duur? Zoek online naar een mooie plaat of afbeelding en print deze uit op wat dikker papier. Voila! Er zijn genoeg andere DIY’s te vinden om zelf leuke decoratie te maken. Denk aan (zelf geplukte) droogbloemetjes in een houder van sneldroogklei of het verven van lelijke potjes en vaasjes met een mixje van verf en bakpoeder. En tada: net alsof je een mooie handgemaakte pot hebt gescoord!

Als je een beetje creatief bent komt je al een heel eind

Zoals ik al zei, uiteindelijk is het ook een kwestie van keuzes maken. Naast dat we wat kosten besparen, vind ik het zelf ook gewoon heel erg leuk om niet altijd alles maar nieuw te kopen. Natuurlijk hebben wij ook echt wel items nieuw gekocht en dat zullen we straks in ons nieuwe huis ook vast nog meer gaan doen dan nu. Maar het is fijn om te zien dat je ook met een klein budget er iets leuks van kan maken!