Meer bewust of zelfs ‘zero waste’ leven. Het is iets waar mensen steeds meer mee bezig zijn. En ik ook!  Ik zou er nog veel bewuster mee om kunnen gaan, maar het is ook goed om de lat niet meteen te hoog te leggen voor jezelf. Met al een paar simpele aanpassingen, kun je al je steentje bijdragen. Weten hoe? Ik geef je een aantal tips die ik zelf al toepas.

Tip 1: wasbare watteschijfjes

Deze kocht ik altijd in zo’n bulkverpakking en dan had je weer drie rollen waar je weer een heel jaar mee vooruit kon. Wasbare wattenschijfjes gooi je na gebruik in de wasmachine (wel handig om er dus wat meer te hebben) en kun je daarna gewoon weer gebruiken. Maar ik geef ook eerlijk toe.. om m’n nagellak eraf te halen gebruik ik nog wel de reguliere wegwerp wattenschijfjes. Het lijkt me niet dat je schijfjes na een mix van rode nagellak en remover heel schoon uit de was komen. Je kunt wasbare wattenschijfjes zo kopen (ik kocht ze bij SMIR in Amersfoort) maar je zou ze ook zelf kunnen maken.

Tip 2: shampoo/douchebars

Iets wat ik recent heb aangeschaft: een shampoo bar. Ik gebruikte al langere tijd dezelfde shampoo, die gewoon heel fijn werkt en daarom vond ik het lastig om over te gaan op een shampoo bar. Maar als ik er dan weer over las en besefte dat je hiermee gewoon een plastic fles bespaart en die bars ook nog eens veel langer meegaan, dacht ik; ik moet dat toch eens gaan proberen. Die van mij kocht ik bij HappySoaps. Het is even wennen in gebruik, maar inmiddels heb ik er handigheid in gekregen. 

Tip 3: tasjes mee

Eigen (stoffen) boodschappen tasjes meenemen, dat deed ik al wel langer. Maar ik heb ook een aantal van die gaastasjes  gekocht die ik standaard meeneem met boodschappen doen. Daar doe ik losse groenten en fruit in, zodat ik geen plastic variant hoef te pakken. 

Tip 4: losse fruit en groenten

Eigenlijk hangt deze tip samen met de vorige tip. Koop zoveel mogelijk losse groenten en fruit, die je dan weer in je eigen tasjes kunt doen. Sommige supermarkten bieden al steeds meer losse groenten en fruit aan, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld naar de markt te gaan.

Tip 5: kies voor recyclebare items of varianten

Tegenwoordig zijn er van reguliere producten steeds vaker ook een bewustere keuze te vinden. Zo gebruiken wij een houten afwasborstel (vind ik stiekem ook veel stylischer) in plaats van een plastic. En sinds kort heb ik een nieuwe elektrische tandenborstel van BoomBrush – waarvan ik de kopjes kan opsturen als ze aan vervanging toe zijn en deze worden dan weer gerycled. Daarnaast gaat de batterij ook nog eens super lang mee. Je hoeft hem maar eens in de 90 (!) dagen op te laden. Zo chill! Dat vind ik namelijk een groter irritatie, dat je je tanden wilt poetsen en dat ding weer leeg blijkt te zijn.

Naast deze tips zijn er vast nog veel meer makkelijk uitvoerbare tips om wat meer bewust te leven. Ik ben heel benieuwd of jullie dit ook doen en zo ja, wat jouw tips zijn!