Een vraag die mij in het verleden veel gesteld werd en tegenwoordig ook weer steeds vaker, is hoe ik mijn foto’s maak en bewerk. In dit blog geef ik je tips!

Telefoon of professionele camera

Foto’s met een professionele, spiegelreflex camer, vind ik zelf vaak wel de mooiste. Maar het kost altijd wel wat meer tijd om deze te maken en te editen en je moet net je camera mee hebben. Met je telefoon kun je tegenwoordig ook echt hele goede foto’s maken  en die heb je natuurlijk wel vrijwel altijd op zak. Soms zou ik wel willen dat m’n hele feed uit spiegelreflex camera foto’s bestaat, maar dat zou ook betekenen dat ik veel andere leuke foto’s die ik spontaan tussendoor maak, niet kan posten. En dan ga ik toch liever voor de mix!

Wie maakt de foto?

Sommige mensen zijn gezegend met een insta hubbie, vriend(in) of moeder. Dat is fijn want als je zelf ook eens op beeld wil komen, heb je wel iemand nodig die de foto maakt.

Of gebruik de zelfontspanner

Toch heb je niet altijd iemand nodig die een foto van je maakt. Je kunt ook prima met een zelfontspanner in combinatie met een statief aan de gang. Je kunt je camera dan instellen op de zelfontspanner, maar eventueel ook gebruik maken van een afstandsbediening. In het verleden had ik een afstandsbediening setje, maar op mijn nieuwste Canon 700D zit een WiFi functie. Hiermee kan ik connecten met de Canon app op mijn telefoon en live via deze app meekijken, alles instellen én de foto maken. Ik ben heel erg blij met deze optie want zo hoef ik niet nog een losse afstandsbediening mee te nemen. Je telefoon heb je immers altijd op zak. En als je dan een telefoonhoesje met koord hebt is dat helemaal praktisch.

Nabewerken van je foto’s

Hoe je je foto ook maakt, uiteindelijk is je nabewerking ook belangrijk. En als je de foto’s voor bijvoorbeeld Instagram wilt gebruiken, is het ook goed om 1 soort filter aan te houden. Zo houd je alles in dezelfde stijl wat er fijn uit ziet. Je kunt nabewerken en filters toevoegen via Instagram zelf, maar ook via apps als VSCOcam of met Adobe LightRoom. Voor de laatste app werk je met zogenaamde ‘presets’. Eigenlijk ook gewoon een soort filter. Je ziet tegenwoordig dat veel influencers zo’n eigen preset ontwikkeld hebben en verkopen. Zelf gebruik ik een eigen Lightroom preset en daarna zet ik er op mijn telefoon via VSCOcam nog heel licht het filter A4 overheen.

Finetunen

Wat ik wel altijd belangrijk vind om te vermelden, is dat je er met alleen het filter/preset overgooien niet meteen bent. Het is namelijk heel afhankelijk van hoe je originele foto eruit ziet, wat de uitkomst gaat zijn nadat je een filter hebt toegepast. Als de foto van zichzelf al vrij donker was, kan het goed zijn nog iets extra belichting toe te voegen. Of misschien was de originele foto juist best wel overbelicht. Dan zul je wellicht de belichting wat naar beneden moeten halen. Dat geldt eventueel ook voor de temperatuur voor je foto (koel = blauwe gloed en warm = gele gloed). Probeer dus ook altijd nog aan dit soort instellingen te schuiven tot je helemaal tevreden bent.

Mocht je nog meer vragen hebben hierover, laat het me weten!