Aankomende zomer is het alweer twee jaar terug dat ik hét papiertje in ontvangst nam. Laten we daar eerst even stil bij staan, want man hé – mijn vorige blog ging er ook al over, maar hoe snel gaat die tijd!? Zonder daar verder al te lange tijd stil bij te staan haha.. Zelf ben ik nu al weer meer dan een jaar aan het werk. Toen dat moment aanbrak vond ik dat best even een dingetje. ‘Aan het werk gaan’! Hoe kijk ik er nu op terug? Mis ik het studeren wel eens? Tijd om terug te blikken, op een manier zoals ik dat het liefste doe. Op mijn bed – starend uit het raam. Met mijn blote voetjes onder een zo’n heerlijk plaid.

Helaas was mijn eerste baan na mijn afstuderen niet dé baan voor mij. Ik durf gerust te zeggen dat mij dat nog best een tijdje onzeker heeft gemaakt. Was aan het werk gaan überhaupt wel de juiste keus? Had ik langer moeten wachten met het zoeken naar een baan? Eerst reizen of nog een studie? Ik had wel twee keer stage gelopen, maar wat als het werk waar ik voor gestudeerd had nu eigenlijk helemaal niet bij mij paste. Gelukkig had ik best snel weer een nieuwe baan (en begon ik daar eerst meer te twijfelen, want ja: straks pakt het voor een tweede keer niet goed uit). Maar ik kan inmiddels zeggen dat ik hier mega goed op mijn plek zit. Natuurlijk, er is overal wel eens wat; maar ik heb hier vaak het gevoel dat ik mijn hobby als werk mag uitoefenen. Klinkt top toch?

Mis je het studeren wel eens?

Met vlagen wel eens. Dan heb ik het voornamelijk over de vrijheid. Met een baan heb je een contract en kun je niet zeggen: “Hé jongens, vandaag even geen zin. Zie jullie morgen wel weer!” Een uurtje college skippen? Tsja, eigenlijk verantwoordelijkheid. Maar aan de andere kant, met een baan heb je overdag gewoon je ‘verplichtingen’ en ben je als het goed is daarna vrij. Oké, mijn functie heeft voornamelijk met social media te maken dus gaat ongemerkt soms ook wel door in mijn privé tijd maar ik kan het redelijk gescheiden zien.

Andere opties

Natuurlijk zijn er ook andere opties naast (fulltime) ‘aan het werk gaan’ onder een werkgever. Je kunt ook eerst lekker freelancen (als die mogelijkheid er is). Dat is wat Denise heeft gedaan. Zij wist niet of ze na haar HBO bachelor nog een master wilde gaan doen en besloot fulltime met haar blog bezig te gaan. Om uiteindelijk na een jaar de balans op te maken en een beslissing te maken.  Of gaan reizen (ik bedoel: nog genoeg jaren voor je om te kunnen werken). Justine wilde na haar afstuderen een droomreis maken door Australië en is daar nét van terug. Ook schreef zij een goed artikel over o.a. ‘waarom wij als Nederlanders altijd alles willen plannen’.

Hé, maar wat je beslissing ook is. Doe waar jij blij van wordt! I know, het klinkt zo cliché. Maar aan het einde van het verhaal is dat toch het enige wat telt?! Heerlijk om zulke gedachtes nog eens onder een fijn kleedje op een rijtje te zetten.

– geschreven  in samenwerking met fonq.nl