Steeds vaker krijg ik mailtjes met vragen rondom mijn blog. Vaak gaat dit om hoe ik mijn layout gemaakt heb. Aangezien regelmatig vragen meerdere keren worden gesteld, leek het me slim om hier eens een blogpost aan te wijden. Ik heb het dan voornamelijk over ‘technische’ vragen. Hopelijk help ik je met dit artikel een beetje verder.

Op welke website draait jouw blog?
Op blogger.com

Met wat voor camera en lens fotografeer je?
Ik gebruik een spiegelreflexcamera, de Canon 1100D, in combinatie met de 50 mm 1.8 lens.

Welke programma’s gebruik je om je foto’s mee te bewerken?
Mijn foto’s schiet ik altijd in RAW dus ik moet ze standaard met Photoshop openen, waarmee ik vervolgens wat basis dingen aanpas (licht, contrast etc.) en ze opsla als JPEG. Soms gebruik ik dan nog de website pixlr.com/express voor effecten.

Wat voor template heb jij er op gezet?
Ik heb geen template gedownload of gekocht. Blogger levert zelf een aantal basisontwerpen aan, waarvan ik het sjabloon ‘Super Cool’ (NL) / ‘Awesome (ENG) heb. Vervolgens heb ik dit template helemaal naar mijn eigen smaak omgebouwd.

Zou jij mij kunnen helpen met mijn layout of hem voor mij kunnen maken?
Ik geef je graag tips waar mogelijk, maar het is voor mij niet te doen om layouts voor anderen te maken. De layout die ik nu heb is ook een beetje stap voor stap tot stand gekomen. Door steeds maar weer te ‘prutsen’ met HTML codes en net zo lang te experimenteren tot ik tevreden was, kwam er deze layout uit. Helaas kan ik je dus ook geen hapklare templates leveren.

De meest gestelde vraag: Hoe heb jij de menubalk bovenaan je website gekregen?
Zoals het meestal bij mij gaat, heb ik eerst heel veel tutorials bekeken via youtube en andere websites. Als je Google Chrome gebruikt is de optie ‘rechtermuisknop – element inspecteren’ heel handig. Ga op een deel van de website staan waarvan je graag de HTML codes wilt weten en pas dit toe. Zoek dus een website op met een menubalk zoals jij hem ook wilt. Zo kun je heel makkelijk links de officiële codes zien en rechts de eigenschappen van de betreffende codes, zoals kleur, lettertype etc. In combinatie met veel tutorials bekijken is het mij hier uiteindelijk mee gelukt. Omdat het dus een proces was, waarin ik heel veel heb geprobeerd, kan ik jullie helaas geen hapklare uitleg geven.

Heb je andere vragen die nog niet beantwoord zijn? Stel ze gerust hieronder! Ik hoop dat ik je hier een beetje mee geholpen heb. Ik zal naar het artikel verwijzen onder het kopje ‘about’ zodat je hem makkelijk weer terug kunt vinden.