[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4678″ img_size=”full”][vc_column_text]

Na een lange reis van vliegen, bus en boot werden wij in een havendorpje opgepikt door de beheerder van ons verblijf. Nog een half uur (?) lang zouden we in het busje zitten, waarbij de weg steeds hobbeliger werd en we verder in onbewoonde wereld kwamen. Ik weet nog wel dat ik Edwin aankeek, zo van: “Waar gaan we ooit uitkomen?”

Ik had ons eerste verblijf op het Kroatische eiland Hvar geboekt via airbnb.nl. We wisten natuurlijk dat we in een houten hut zouden verblijven, maar verder dacht ik “We zien het daar allemaal wel.” Ik had dus ook helemaal niet bedacht hoe dat zou gaan met eten koken, douchen, naar de wc gaan, elektriciteit en eigenlijk al die standaard dingen. Zal dus ook eerlijk zeggen dat ik best even moest slikken toen ik hoorde dat de wc een houten hokje was met een gammele deur waarbij we door moesten spoelen met water uit de zee. Maar ik zal je vertellen hóe relaxt dit uiteindelijk was.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4279″ img_size=”full” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4278″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

1. Loskomen van je telefoon

Er stond ergens een centrale stroomgenerator, die uit mijn hoofd 3 uur draaide. In die tijd had je dus de mogelijkheid om je telefoonoplader in een stekkerdoos te steken, maar daarna was het gewoon pech. En ja, het kwam ook wel eens voor dat de generator er geen zin in had..

2. Weinig mensen om je heen

De eco-village lag heel ver weg van de bewoonde wereld. Eén keer hebben we er voor gekozen om uit eten te gaan in een ‘nabij gelegen dorp’ maar koste ons wel drie kwartier lopen heen én terug. Toch is het best rustgevend om te weten dat je je plekje hebt en dat het gewoon is voor die dagen. Waarbij de baai je achtertuin is en je vanuit je hangmat uitzicht op zee hebt.

3. Echte tijd en aandacht voor elkaar

Bovenstaande redenen zorgen er voor dat je heel weinig afleiding hebt van stoorzenders. Hierdoor geniet je veel meer van de natuur om je heen en heb je meer aandacht voor degene waar je mee bent.

4. Veel in de buitenlucht

Natuurlijk denk je stiekem wel eens aan een heerlijk bed, in een appartement met douche en airco en alle andere luxe die je nog meer kunt verzinnen. Maar wat ik wel weet, is dat je dan veel eerder geneigd bent om bijvoorbeeld langer op bed te blijven liggen – af en toe naar binnen te gaan. In deze houten hut konden we in principe alleen slapen, en brandde je op een gegeven moment wel uit je bed. En verder heb je er overdag niet veel te zoeken. Dus: extra veel buiten én extra veel zonuren meepakken! :-)

[/vc_column_text][vc_single_image image=”4397″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

5. Weinig (kleding) nodig

Dit zul je ongetwijfeld ook wel herkennen van je eigen vakantie; vaak neem je veel te veel mee. Het grootste gedeelte van de vakantie loop je in je bikini.. Maar je zult misschien nog wel eens een stadje bezoeken, uit eten gaan etc. Wij deden dat dus 1x maar verder hoefden wij ons niet druk te maken over onze kleding.

6. Everyday no makeup day

Op vakantie draag ik meestal heel weinig en niet zo vaak make-up. Maar hier heb ik volgens mij ons hele verblijf mijn make-up etui dicht gehouden. HEERLIJK!

7. Je wordt creatief

Er was ons gezegd dat het verstandig was om voor de tijd boodschappen te halen omdat er in de buurt geen supermarkt was. De dichtstbijzijnde was voorbeeld in het havenstadje waar we waren opgepikt. Dus dat deden we, maar natuurlijk veel te weinig.. later zijn we nog een keer met een ophaalshift meegereden om nog een keer wat inkopen te doen. Je merkt dat je dan veel creatiever gaat nadenken, bepaalde ingrediënten haalt die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”4684″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

8. De mooiste sterrenhemel

Eén van de mooie dingen aan zo’n plek ver van de buitenwereld is dat de sterrenhemel zo goed zichtbaar is. Er is weinig kunstmatig licht in de buurt aanwezig waardoor de sterren veel helderder afsteken tegen de donkere lucht. Elke avond sterren kijken ♥

9. Je leert daarna weer luxe waarderen

Als je eenmaal wél weer de toegang hebt tot ‘luxe’ (dingen die je daarvoor eigenlijk heel normaal vond) – merkten wij dat bepaalde dingen dan echt weer een verademing zijn. Een wc die je door kunt spoelen,

10. Sparen

Je bespaart geld, want geen luxe etentjes, boodschappen en verblijf. En je spaart de natuur een beetje in ons geval. Weinig stroom, waterbesparend en houten (= goed voor de natuur) hutjes. WINNING!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4688″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4693″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ik hoop dat je door dit artikel een beetje geïnspireerd bent om ook eens back to basics te gaan. Natuurlijk kan ieder dat op zijn eigen manier doen ;-) En hey, wij houden ook nog steeds van een heerlijke vakantie in appartement. Maar toch.. dit had ook wel eens wat!

Hoe basic ben jij wel eens gegaan?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]