Al langer droomde ik van een moestuin, zo een beetje Franse stijl, met wat wilde bloemen erbij. Dat lijkt me top! Maar gezien wij nu eerst nog een huisje huren (en ik daar niet de grond kan gaan omspitten en ik dat het ook niet waard vind voor zon korte tijd) leken moestuinbakken een leuke manier om mee te beginnen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik deel met jullie mijn ervaringen bij de eerste keer moestuinieren.

Voorbereiding

Voor mijn verjaardag in maart kreeg ik de vierkante meter moestuinbakken inclusief allerlei toebehoren, waaronder een moestuinboek. Als snel hadden we de moestuinbakken in elkaar gezet met in beide bakken een gronddoek. Daarna was het tijd om met de zaadjes aan de slag te gaan. Ik had allerlei zakjes zaad van Dille&Kamille en kreeg ook van familie andere zaadjes. 

Nummer 1 les die ik leerde: Niet het hele zakje met zaad hoeft erin.

Het voorzaaien

Met een mini kweekkasje van de HEMA zaaide ik mijn eerste zaadjes, in de vensterbank. Bizar hoe snel ineens bepaalde zaadjes ontkiemen en daarna ook als een speer groeien. Je ziet ze dan echt met de dag veranderen. Het was leuk om zo klein te beginnen in zo’n mini kasje maar voor een volgende keer zou ik wel meteen in een grotere kweektray voorzaaien. Dat is overzichtelijker en je hebt minder kans dat je de kwetsbare wortels kapot maakt als je de stekjes wilt overpotten.

Overplaatsen naar moestuinbakken

En dan komt het moment dat de stekjes eigenlijk te groot worden voor je kweekbakje. Bij mij was dat vrij vroeg in het seizoen omdat ik ook aardig vroeg was begonnen. Achteraf gezien had ik best wat later kunnen starten, want in april zijn je stekjes echt nog niet klaar om naar buiten te gaan. Dan kan het weer ze echt nog kapot maken. Hierdoor heb ik bijvoorbeeld van mijn basilicum niets over gehouden omdat die steeds verpieterden zodra ik ze overgezet had in de bak. Ik denk achteraf gezien dat ik het ook te snel deed, terwijl de stekjes dan eigenlijk nog niet sterk genoeg waren. Ook weer een les: geduldig afwachten tot ze er écht klaar voor zijn.

Volgende keer zal ik mijn ervaringen over het vervolg van mijn moestuinavontuur delen.