Vorig jaar boekten Ed en ik onze vakantie naar Kroatië – een land waar we beiden nog nooit geweest waren. Aan het vaste land heb je een aantal heel bekende plekken (zoals de Plitvice meren), maar wij kozen voor de eilanden voor de kust van Kroatië. Even voor je info, het land kent bijna 1200 eilanden. Uiteraard niet allemaal bewoond, maar je hebt de keuze zeg maar haha. Dus: hoe hebben wij dit ‘eilandhoppen’ voorbereid?

Welke eilanden kies je?

Als je wilt kun je de hele zomer eilandhoppen op de Kroatische eilanden – helaas hadden wij ‘maar’ 12 dagen om alles te ontdekken. Echt eilandhoppen kon je dat van ons dan ook niet noemen; wij bezochten namelijk twee verschillende eilanden. Hvar en Korčula. Hier hebben we bewust voor gekozen, juist omdat we niet heel veel dagen hadden en we het ook wel chill vonden om niet steeds onderweg te hoeven zijn. Ik raad ook aan om vooraf thuis een beetje research te doen naar de eilanden die je mooi lijken. Houd je van rustig, veel natuur, bewoond of onbewoond gebied? Sommige eilanden staan bekend als feesteilanden waar heel veel jongerenreizen heen gaan – die wilden we liever een beetje ontwijken. Toch gaat ook dat nooit voor 100% op. Wij zaten de eerste dagen op het eiland Hvar, waarvan de hoofdstad (heet ook Hvar) super druk en toeristisch is, maar waar wij onze meest afgelegen vakantie ooit hebben ervaren haha.

Tip: lees je van te voren in op de eilanden die je zou willen bezoeken

Groot vervoer

Wij vlogen op Split – een havenstad aan de kust van Dalmatië. Vanaf daar zouden we de boot pakken richting onze eerste bestemming. Op dit punt had ik mij alleen totaal niet ingelezen; het vliegveld bleek namelijk nog een eind van de haven af te liggen. Van te voren dacht ik: “dat spreekt op dat moment wel voorzich.” Uiteindelijk hebben we de boot op het nippertje gered. Er gaan best wel wat boten naar allerlei eilanden toe, maar op het tijdstip dat wij aankwamen was het de laatste naar onze bestemming. Ook hadden we nog geen tickets geboekt voor de boot, want de website waar dat op kon was een beetje vaag. Uiteindelijk was er nog genoeg plek hoor, maar toch wel even een stressmoment.

Tip: check of de tijden van je vlucht aansluiten op je boot en of je genoeg tijd hebt om er naar toe te komen (met de bus)

Tussendoor vervoer

Na onze ervaring met de boottickets hebben we voor de andere boottrips wél van te voren even tickets gekocht. Op de dag dat we van het eiland Hvar naar het eiland Korčula zouden gaan, liepen we alvast rond in de hoofdstad Hvar. En wat was het daar DRUK! Er waren heel veel grote groepsreizen en er stonden mega rijen voor de ticketverkoop. Sommige boottrips waren ook compleet uitverkocht. Gelukkig gingen wij net naar het ‘goede eiland’ waar op dat moment niet zóveel mensen heen gingen. Kaartjes koop je trouwens heel gemakkelijk bij zo’n kaartloket die je in de meeste aankomst- en vertrekhavens wel hebt. Iets wat wij toch wel een beetje misten was een auto. Je voelt je dan toch wat beperkter om wat meer van het eiland te gaan ontdekken. Op de eerste bestemming hebben wij met een aantal mensen contact gehad die wel met de auto waren, dus het is wel een goede optie! Bedenk dan alleen wel dat je niet zomaar elke boot kunt nemen. Je moet dan wel met een speciale ‘auto boot’ mee.

Tip: zorg dat je op tijd je boottickets hebt. Met de auto het eiland ontdekken kan zeker, maar vraagt wel wat meer aanpassing aan tijden

Geld

In Kroatië betalen ze met de Kuna. Op Schiphol had ik al een x bedrag laten wisselen. Check ook even goed wat de koers is op dat moment en reken het zelf ook uit, wij dachten achteraf dat we veel te weinig hadden ontvangen? Voor alle boodschappen en uitgaven daar is het ook handig om iets van een app te hebben waarin je het bedrag makkelijk kunt omzetten in euro’s. Op een gegeven moment raak je wel een beetje thuis in de bedragen en heb je steeds sneller door of iets door of goedkoop is. Oh en vergis je niet in de prijzen hoor! Wij hadden het idee dat Kroatië heel goedkoop zou zijn – en misschien is dat aan het vasteland ook best wel- maar wij vonden het een klein beetje tegenvallen. Zou het iets te maken hebben met het feit dat je op een eiland zit? Dat alles geïmporteerd moet worden? Wellicht dat, maar misschien ook wel dat het inmiddels toch steeds bekender aan het worden is.

Tip: download een omreken-app

Als je benieuwd bent naar foto’s van (voornamelijk ons eerste deel) van deze vakantie, check ze dan hier. Wij vonden het een toffe vakantie en waren super verrast door hoe mooi het daar was. Zeker een aanrader! Een volgende keer wellicht met de auto en wat langer, haha ;)

Ben jij wel eens in Kroatië of een van de eilanden geweest? Als je nog tips hebt, deel ze vooral hieronder!