Een tijdje geleden nam ik jullie mee in mijn ervaringen rondom mijn eerste moestuinavontuur. Vandaag is het tijd voor deel 2. De stekjes zijn overgeplaatst naar de moestuinbakken. En dan? 

Je plantjes vertroetelen.. of juist niet?

Het is belangrijk om allereerst te checken wat je stekjes precies nodig hebben. Veel zon, minder zon, extra bemesting of liever niet? Houden ze van natte voeten of kun je beter wat zuiniger aan doen met water? Dit zijn allemaal dingen die goed zijn om van te voren inzichtelijk te krijgen. Vaak staat het wel achterop het zakje van je zaadjes en anders kun je het altijd online opzoeken. 

Het bestrijden van (on)gedierte. 

Al vrij vroeg in het voorjaar hadden we geluk met hele mooie dagen. Lekker warm weer en de zon kwam al vrij vaak tevoorschijn. Maar.. er zijn ook wat periodes geweest dat het ineens een tijd lang achter elkaar alleen maar regende. En toen; kwamen de naaktslakken. TERROR! Dit zijn de beesten waar ik het meest mee getruggeld heb en waar ik echt van gruwel. Iedere keer als je denkt dat je ze allemaal hebt gevangen, zitten kort daarna alsnog weer je hele moestuinbakken er vol mee. Ik heb van alles geprobeerd. Cacaodoppen, biervallen, iedere ochtend leegplukken en min. 20 meter verderop zetten (anders vinden ze blijkbaar zo hun weg weer terug.) Zelf wilde ik echt geen gif of iets dergelijks gebruiken en het zo natuurlijk mogelijk doen, dus vandaar dat ik het eerst op deze manieren heb geprobeerd. Totdat ik uiteindelijk ecologische korrels tegenkwam – die na research verder echt niet schadelijk bleken te zijn voor de verdere voedselkringloop. Uiteindelijk hebben die volgens mij wel gewerkt!

Waarom doe ik dit ook alweer?

Teveel hitte en zon

We hebben zeker een mooie zomer gehad, maar  sommige dagen waren echt wel héél heet. Het ligt er een beetje aan hoe je moestuin(bakken) geplaatst zijn en wat voor soort tuin en beschutting je hebt, maar in mijn geval is in het onze huidige tuin al heel snel bloedheet. Dit resulteerde er soms in dat alles slap ging hangen. Zo erg hadden ze onder de hitte en zon te lijden. Uiteindelijk hebben we gewoon af en toe een parasol erboven gezet en dan stond alles na een tijdje weer omhoog. Gelukkig maar! Ik heb wel geleerd dat het belangrijk is dat er ook nog een beetje wind door je tuin kan waaien. Dat was bij mij ons helaas niet het geval.

Niet alle gewassen zijn geschikt voor een moestuinbak

Onze moestuinbakken stonden gewoon op het grind en hadden om die reden onder andere een (wortel)zeil onderin de bak. Dat betekent alleen wel dat je gewassen niet mega verder de grond in kunnen groeien. De wortels bereiken namelijk al vrij snel de bodem. Dit zorgde er onder andere voor dat onze wortels van miniatuur formaat bleven. En ik denk dat het met bijvoorbeeld aardappels of uien ook moeilijk zou zijn. Zelf vind ik de bakken wel handig voor de structuur maar ik zou de volgende keer enkel de rand willen gebruiken zodat alles wel gewoon in de volle grond kan groeien.

Nou, dit waren mijn learnings naar aanleiding van mijn moestuinavontuur. Ondanks dat ik echt wel vaak baalmomentjes heb gehad of heb gedacht: “waar doe ik dit ook al weer voor?”  ben ik wel blij met alles wat ik geleerd heb. Kan het volgend jaar alleen maar beter worden, toch?